SAHİH-İ İBN-İ HİBBAN Zvd

BABLAR    KONULAR  -  NUMARALAR

KİTABU’L-MENAKİB

<< 1202 >>

4- Hz. Osman bin Affan'ın Fazileti

 

(:-2195-:) Murra el-Behzi der ki: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ile beraber Medine yollarından bir yolda idik. Bize: "(Benden sonra) yeryüzü, memeleri süt dolmuş sığırlar gibi fıtneyle dolduğunda ne yapacaksınız?" diye sorunca, biz:

 

"Ne yapalım? Ey Allah'ın Resulü!" dedik. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem :

 

"Bu kişiye ve arkadaşlarına uyunuz" buyurdu. Ben bu kişinin kim olduğunu görmek için acele ettim. Yanına vardığımda:

 

"Ey Allah'ın Resulü! Bu mu?" dedim. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem :

 

"Evet, budur" cevabını verdi. Bu kişi dediği de Osman b. Affan'dl.

 

- - -

İsnadı sahihtir. Hadisi İbn Hibban, İhsan 9/13 (6875), İbn Ebi Şeybe 12/40, 41, 42 (12073, 12074, 12075), Taberani, M. el-kebir 20/315, 316 (751, 753), Ahmed (4/109, 110, 5/33) ve Tirmizi (3705)

 

 

 

(:-2196-:) Abdullah b. Kays anlatıyor: Muaviye b. Ebi Süfyan, Nu'man b. Beşir'le Hz. Aişe'ye bir mektup göndermişti. Mektubu verdiğinde Hz. Aişe ona:

 

"Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den duymuş olduğum bir meseleyi sana anlatayım mı?" dedi. Nu'man b. Beşir: "Olur anlat" deyince, Hz. Aişe şöyle devam etti:

 

Bir gün Hafsa ile birlikte Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanında idik.

 

Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in: "Yanımızda bizimle sohbet edecek biri olsaydı" buyurması üzerine, ona: "Ey Allah'ın Resulü!  Bizimle muhabbet etmesi için Ebu Bekr'e haber göndereyim mi?" dedim. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem sustu ve cevap vermedi.

 

Hafsa: "Ey Allah'ın Resulü! Bizimle muhabbet etmesi için Ömer'e haber göndereyim mi?" dedi, Resuluııah Sallallahu Aleyhi ve Sellem yine susup cevap vermedi. Sonra bir adam çağırdı ve bizim duyamayacağımız bir şekilde ona bir şeyler söyledi. Adam gittikten sonra Osman geldi. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in Osman'a doğru döndükten sonra ona üç defa:

 

"Ey Osman! Yüce Allah sana bir gömlek giydirecektir. O gömleği çıkarmanı istediklerinde sakın onu çıkarma" dediğini işittim.

 

Nu'man b. Beşir: "Ey mu'minlerin annesi! (Osman evinde muhasara edildiği zaman) sen bu hadisi niye söylemedin?" dediğimde: "Evladım! Sanki onu hiç duymamışım gibi unutmuştum" karşılığını verdi.

 

- - -

İsnadı sahihtir. Hadisi İbn Hibban, İhsan 9/31, 32 (6876), İbn Ebi Şeybe 12/48, 49 (12094), Ahmed (6/149) ve Ebu Ya'la (7045)

 

 

 

(:-2197-:) Kays b. Ebi Hazim, Hz. Aişe'den bildiriyor: Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem rahatsızlandığında: "Yanımda ashabımdan bazılarının olmasını isterdim" buyurdu.

 

"Ey Allah'ın Resulü! Ebu Bekr'i çağıralım mı?" dediğimizde cevap vermedi. "Ömer'i çağıralım mı?" dedik yine cevap vermedi. "Osman'ı çağıralım mı?" dediğimizde: "Evet, çağırın" buyurdu. Bunun üzerine Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in yanına gelmesi için Osman'a haber gönderdik. Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Osman'a bir şeyler söylemeye ve Osman'ın yüzü değişmeye başladı.

 

Kays der ki: Ebu Sehle'nin bana bildirdiğine göre Hz. Osman evinde muhasara edildiği zaman: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bana bir ahidde bulunmuştu ve ben ona sabrediyorum" demiştir. Ashab bu günü (Resulullah s.a.v.'in Osman'a söylemiş olduğu) o gün olarak addediyorlardı.

 

- - -

İsnadı sahihtir. Hadisi İbn Hibban, İhsan 9/35 (6879), İbn Ebi Şeybe 12/44, 45 (12086) ve Ahmed (6/51,52)